Geboren in 1982, Antwerpen. Worlds Within Worlds (Nieuwe Stenen) Het voorbije jaar heeft Tamara Van San (1982) zich vooral beziggehouden met het ontwikkelen van nieuwe torenvormige, keramische sculpturen die zijn samengesteld uit met de hand gevormde schelpjes. Deze persoonlijke techniek wordt gecombineerd met een eveneens zelf ontwikkelde, veelkleurige manier van glazuren. ‘Handelen is de wereld […]

Geboren in 1982, Antwerpen.

Worlds Within Worlds (Nieuwe Stenen)

Het voorbije jaar heeft Tamara Van San (1982) zich vooral beziggehouden met het ontwikkelen van nieuwe torenvormige, keramische sculpturen die zijn samengesteld uit met de hand gevormde schelpjes. Deze persoonlijke techniek wordt gecombineerd met een eveneens zelf ontwikkelde, veelkleurige manier van glazuren.

‘Handelen is de wereld vertellen wie je bent,’ schrijft ze, ‘ongeacht je angsten. Beeldhouwen is handelend denken.’

De Nieuwe Stenen zijn verwant met de Chinese Gongshi, die Van San leerde kennen tijdens een verblijf in China in 2010. Gongshi zijn in wezen gevonden voorwerpen: uitzonderlijk gevormde stenen die hun uiterlijk te danken hebben aan erosie.

Van San maakt sculpturen die, zonder figuratief of geometrisch te zijn, tot ons spreken en de toeschouwer willen prikkelen tot een eindeloze stroom van projecties. De gekleurde glazuurlaag beïnvloedt de vormen en verhoogt de speling van het licht en de illusie van beweging.

---