Geboren in 1981, België. Ellen De Meutter is als kunstenaar steeds geïnteresseerd in de mentale dimensie van het beeld. Thema’s als  levensloop, verschillende levensstadia en herinnering figureren veelvuldig in haar schilderijen. De Meutter maakt geen gebruik van bestaand beeldmateriaal, zoals contemporaine foto’s, maar construeert mentale voorstellingen uit haar verbeelding. Haar schilderijen ontstaan veelal direct op […]

Geboren in 1981, België.

Ellen De Meutter is als kunstenaar steeds geïnteresseerd in de mentale dimensie van het beeld. Thema’s als  levensloop, verschillende levensstadia en herinnering figureren veelvuldig in haar schilderijen. De Meutter maakt geen gebruik van bestaand beeldmateriaal, zoals contemporaine foto’s, maar construeert mentale voorstellingen uit haar verbeelding. Haar schilderijen ontstaan veelal direct op het doek. Hoewel haar schilderijen eerder werden getypeerd als ‘groeipijnen omgezet in verf’, is de toon van haar werk opvallend lichtvoetig en schuilt er soms een tegendraadse humor in. Haar werken tonen geen sluitende vertellingen, maar zijn eerder op te vatten als rebussen of story-boards.

In 2010 werkte de kunstenares lange tijd aan het ontwikkelen van een ‘beeldalfabet’ in de vorm van een omvangrijke reeks kleine schilderijen met betrekkelijk simpele scènes of beeldemblemen. De Meutter is altijd geïnteresseerd in systemen van tekens, zoals emblemen, logo’s, pictogrammen en plattegronden. Het fascineert haar hoe dergelijke tekens ‘leesbaar’ zijn – hoe zij instantaan betekenissen met zich meebrengen en hoe zij onderling betekenis genereren. In haar vroege werk waren kijkrichtingen, bewegingen en relaties belangrijk, die werden aangeduid met onder meer pijlen en getallen. In haar nieuwe werk introduceerde De Meutter minder eenduidige tekens en symbolisch geladen objecten, variërend van zon- tot maan motieven en een jeugdig alter ego met rugzak. Met behulp van dergelijke pictogrammen of emblemen brengt zij haar herinneringen in kaart, ontwikkelt zij een persoonlijk geladen iconografie en suggereert zij verhalen.

In de meest recente schilderijen neigen de figuratieve elementen steeds meer naar abstractie en is het kleurgebruik geïntensiveerd. Puttend uit onder meer Carl Gustav Jungs theorieën, verruilde  zij de diagonale kijkrichtingen uit haar eerdere werk veelal voor draaiende en trillende bewegingen. De schilderijen Breekpunt (2012), Untitled (full moon) (2012) and Untitled (half moon) (2012) onderstrepen dit idee. Als beeldend kunstenaar is zij geboeid door processen van verandering, groei en genezing.

Ellen De Meutter wordt vertegenwoordigd door Tim Van Laere Galerie in Antwerpen en Robert & Tilton Gallery in Los Angeles. In 2010 organiseerde Museum Dhondt Dhaenens in Deurle de tentoonstelling Schepen verbranden – de eerste museumsolo van haar schilderijen. Haar werk was recent vertegenwoordigd in de Biënnale van de Schilderkunst in het Roger Raveel Museum (2012 en 2007). De Meutters meest recente schilderijen worden dit najaar gepresenteerd in Annarumma Gallery in Napels.

---