Geboren in 1984, Bulgarije. De tekeningen van Denitsa Todorova zijn net als schilderijen opgebouwd uit verschillende lagen. Terwijl schilderkunstige lagen elkaar trachten te overmeesteren, zorgt Denitsa Todorova ervoor dat haar grafietlagen vooral onthullen. De kunstenares lijkt een beschilderd raam schoon te vegen en steeds meer licht binnen te laten in de ruimte van de kijker, […]

Geboren in 1984, Bulgarije.

De tekeningen van Denitsa Todorova zijn net als schilderijen opgebouwd uit verschillende lagen. Terwijl schilderkunstige lagen elkaar trachten te overmeesteren, zorgt Denitsa Todorova ervoor dat haar grafietlagen vooral onthullen. De kunstenares lijkt een beschilderd raam schoon te vegen en steeds meer licht binnen te laten in de ruimte van de kijker, waarbij haar tekening een toegang tot zonlicht vormt. Wat Denitsa Todorova effectief afbeeldt is tegelijk abstract en gevoelsmatig. Geen concrete gevoelens, maar een subjectief onderzoek naar de betekenis van begrippen als ‘eindeloosheid’ of metafysische vraagstukken vormen de inspiratie voor haar tekeningen.

Zowel de drager als de getekende onderlaag en de daaropvolgende modificaties bevatten sporen waarvan we de oorsprong niet meteen kennen. Kleine vormen of lijnen zijn duidelijk het gevolg van bepaalde voorwerpen of texturen die ingrepen op het creatieproces. Net door die hermetische referenties kan de tekening een volledig nieuw universum vormen. Bij elke toeschouwer zal dit universum een eigen leven leiden. De composities laten immers toe om onze eigen klemtonen – of net helemaal geen klemtonen – te leggen.

Ilse Roosens

---